Wat maakt een job een ideale job?

Zelfinzicht is de basis van een loopbaanbegeleidingstraject. Als je niet duidelijk weet wat jouw sterktes en werkwaarden zijn, waar je energie uithaalt en wat energie vreet, welke valkuilen op de loer liggen,... dan kan het lang duren vooraleer je de goeie match vindt.


Misschien kijk je nu vooral naar jobs die zekerheid bieden, met een goed loon, flexibele uren, en veel vakantie, omdat je denkt dat het dat is wat je gelukkig zal maken. Spoiler alert! Het zal je misschien een tijdje content houden, maar gelukkig word je daar niet van. Vaak zijn dat ook de dingen die ons nog lang in een job houden, ook al strookt de inhoud van de job en de werkomgeving niet helemaal of zelfs helemaal niet meer met waar jij voor staat. Je zit als het ware gevangen in een gouden kooi.


Om een klare kijk te krijgen op wat jij nu echt belangrijk vindt in een job kan je een waardenoefening doen. Er bestaan tal van testen op het wereldwijde web waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Google ‘waarden loopbaan’ en je bent vertrokken. Zelf werk ik graag met de kaartjes van K-onsult, het loopbaancentrum waar ik aan verbonden ben. Er zijn drie categoriën: must have, nice to have en not so important. De ‘must haves’ zijn de dealbreakers, de waarden die voor jou niet negotieerbaar zijn, die met andere woorden moeten aanwezig zijn in je ideale job. Nadat de coachee zijn of haar waarden heeft onderverdeeld, gaan we na of de ‘must’ en ‘nice to haves’ al dan niet aanwezig zijn in zijn of haar huidige job. Dit kan erg confronterend zijn, maar dat is vaak ook nodig om in te zien dat werkgeluk in andere waarden schuilt dan je aanvankelijk dacht.
Wat vind jij belangrijk in je werk?

Welke waarden moeten voor jou vervuld zijn om van een job een ideale job te maken? Waarden zijn aspecten in je job die je voldoening geven als ze vervuld zijn. Ze kunnen het verschil maken tussen job A en job B. Als een gezond evenwicht tussen je verschillende levensdomeinen een belangrijke (voor)waarde is, dan kies je bij twee gelijkaardige vacatures best voor de job bij jou in de buurt en niet voor de job waar je twee uur per dag voor moet pendelen. Of misschien is bedrijfsidentificatie een dealbreaker voor jou. Als jij duurzaamheid belangrijk vindt, dan ga je natuurlijk niet gelukkig zijn bij de Monsanto’s van deze wereld.


Mijn vijf basiswaarden die absoluut aanwezig moeten zijn in een job zijn zelfontplooiing, balans, authenticiteit, zinvolheid en kwaliteit. Ik maak regelmatig de oefening opnieuw: worden mijn waarden nog steeds ingevuld? Ik kan daar nog steeds voluit JA op zeggen.

  • zelfontplooiing: ik leer graag nieuwe dingen, dus ik volg af en toe een workshop of een een opleiding. Ik lees massa’s boeken en artikels en ik steek ook altijd iets op van mijn coachees die vaak in domeinen werken waar ik nog niet veel over weet.

  • balans: zelfzorg, mijn grenzen bewaken. Als je lichaam -zoals het mijne- niet altijd meewil, dan is dat de basis van alles. Als er geen balans is, dan valt het hele kaartenhuisje in elkaar. Het betekent voor mij ook evenwicht, of beter gezegd 'harmonie', tussen alle levensdomeinen, zonder dat er één een ander overheerst. Daar zit mijn werk in, maar ook bewust samen zijn met mijn gezin. Die balans is aanwezig doordat ik zelf mijn werkuren bepaal. Ik werk drie halve dagen per week buitenshuis en de rest van de tijd binnenshuis. Mijn living is dus tegelijk ook mijn werkplek. Dat heeft voor- en nadelen, want de wasmachine roept vaak ‘vul mij, vul mij’ en zo zijn er tal van afleidingen. Het grote voordeel en ook een must voor mij is dat ik rust kan inbouwen wanneer ik het nodig heb.

  • authenticiteit: ik ben wie ik ben, what you see is what you get. En dat vertaalt zich in alles wat ik doe. Het feit dat ik met je deel hoe ik in het leven sta, dat het soms verre van picture perfect is, dat hoort daar ook bij. Door zelf authentiek te zijn en gewoon te vertellen hoe het echt is, hoop ik anderen te inspireren om hetzelfde te doen. De dingen verbloemen, altijd maar de sterke zijn, zeker niet toegeven dat het eens wat minder gaat,... daar doe je jezelf geen plezier mee. Wees gewoon jezelf. Je zal zien dat het oplucht en dat iedereen je nog even graag ziet.

  • zinvolheid: zinvol werk is voor mij iets kunnen betekenen voor een ander. Dat geeft me enorm veel voldoening. Zelfs als ik maar een klein steentje in de rivier kan verleggen, maakt dat me oprecht blij.

  • kwaliteit: ik ben een kennisspons en ik krijg energie van nieuwe dingen leren. Dat komt goed van pas voor deze waarde, want kwaliteit en deskundigheid zijn erg belangrijk voor mij. Zo maar wat zwetsen over een onderwerp waar ik niet veel over weet of pretenderen dat ik een expert ben in ‘t een of ‘t ander, dat is mij niet gegeven.

Heeft het je aan het denken gezet? Sta dan eens bewust stil bij wat jij nu echt belangrijk vindt in je werk, wat die (voor)waarden voor jou betekenen en hoe je ze wil invullen in je job.


Ik wens je veel inspiratie :)

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven