Verblind door de schittering van de gouden kooi

Je hebt geen groeikansen in je job, je krijgt geen waardering van je leidinggevende, je vraagt je af of wat je doet wel opgemerkt wordt en zinvol is, je verveelt je, je werkt dringt meer en meer je privéleven binnen,... Het kunnen allemaal redenen zijn om ander werk te zoeken, want je huidige job geeft je geen voldoening meer. Waarom blijven we dan toch vaak nog enkele maanden of zelfs jaren rondhangen in zo'n situatie?

Wat we kennen, voelt veiliger dan het onbekende. En dus is het comfortabeler om te blijven, dan om te springen en iets nieuws te zoeken. Daarenboven zijn we loyaal. We vinden het moeilijk om onze collega's de rug toe te keren. En dan is er nog de gouden kooi waarin het goed vertoeven is: een goed loon, veel verlof, een flexibel uurrooster, de mogelijkheid tot thuiswerken, een bedrijfswagen, een smartphone, een laptop,... Het draagt er allemaal toe bij dat we niet zomaar onze job opzeggen. Meer nog, het wordt een excuus om te blijven, 'want het valt toch allemaal wel mee, als je alles in beschouwing neemt'. Nog moeilijker wordt het wanneer je omgeving er nog een schepje bovenop doet en zegt dat je toch een goeie job hebt, 'want je hebt een auto met een tankkaart en binnenkort krijg je weer een nieuwe smartphone'. En dus leggen we ons neer bij de situatie. Want het alternatief -je job opzeggen en iets anders zoeken- is onzeker. Angst voor het onbekende is de motor om gezapig in je kooitje te blijven zitten.En toch, het kan ook anders. Wanneer in loopbaancoaching de sessie over waarden (= wat vind ik belangrijk in een job) eraan komt, hoor ik zelden dat een goede verloning of extralegale voordelen kernwaarden oftewel de dealbreakers zijn. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat een behoorlijk loon niet belangrijk is. Maar de echte kernwaarden, dat zijn waarden als zingeving, zelfontplooiing, waardering, balans, vertrouwen, respect, kwaliteit, samenwerken, ... Als jouw kernwaarden niet vervuld zijn, dan mag je nog zo veel interessante voorwaarden en extra's hebben, ze gaan je niet de voldoening geven die je nodig hebt om je job op termijn graag te blijven doen.

Zit jij in een gouden kooi? En hoe geraak je eruit?

  • Kijk eens verder dan je extralegale voordelen, je loon en je verlof. Wat blijft er over als je die dingen wegneemt? Ben je dan nog tevreden over je job?

  • Sta stil bij wat je echt belangrijk vindt in een job.

  • Ga het gesprek aan met je leidinggevende. Misschien kan je mits enkele aanpassingen aan je takenpakket of je werkomgeving terug voldoening uit je werk halen.

  • Spreek erover met je partner, familie, vrienden,... Je bent niet de enige die zich zo voelt.

Voel je dat je er niet op eigen houtje uit geraakt? Dan kan loopbaanbegeleiding je helpen om je werkwaarden in kaart te brengen. Een loopbaancoach kan je dat duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om te springen.

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven