Help, ik heb 101 interesses! Hoe kies ik daartussen? En moet ik wel kiezen?

Bijgewerkt op: 11 feb.

Als veelzijdige multipassionate heb je veel (soms uiteenlopende) interesses en passies. Je hebt behoefte aan afwisseling en variatie in je takenpakket, je hebt een grote leerhonger en je ogen beginnen spontaan te blinken wanneer je 'iets nieuw' mag doen.


Die uitgesproken veelzijdigheid is geweldig, maar het zorgt ook vaak voor onrust. Want hoe bepaal je nu welke interesses je meeneemt in je loopbaan als je én graag bakt én je blij wordt van lesgeven én je de nieuwste trends in digital marketing razend interessant vindt?


Ken jezelf

Het is een cliché, maar er is iets voor te zeggen: zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Voor je kan bepalen hoe je je loopbaan kan vormgeven, is het belangrijk dat je jezelf drie vragen stelt:

 1. in welke mate heb ik nood aan variatie en afwisseling?

 2. welk loopbaanmodel past het best mij op dit moment?

 3. hoe kan ik interesses combineren?


1. Nood aan variatie en afwisseling: elke dag iets anders of mag het wat langer duren?

Er zijn multipassionates die graag veel verschillende dingen tegelijk doen en veel input en prikkels nodig hebben. Andere multipassionates vinden het fijn om enkele maanden aan een bepaald project te werken en dan naar een volgend project te gaan. Sommigen doen drie jobs naast elkaar. Anderen kunnen gerust enkele jaren één job aanhouden en maken dan een carrièreswitch.


Wat is voor jou ideaal? Hoeveel variatie en afwisseling heb jij nodig? Tussen jobs en projecten enerzijds en tijdens je job(s) en project(en) anderzijds.


Om dat te weten te komen, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Als ik terugkijk op de voorbije jaren, wanneer vond ik dan echt voldoening in mijn job (en hobby's) en voelde ik me goed in mijn vel?

 • Hoeveel variatie en afwisseling had ik toen: tussen verschillende thema's en jobdomeinen? Tussen verschillende rollen die ik combineerde? Tijdens een werkdag, werkweek,...? Tussen mijn werk, hobby's, persoonlijk leven,...?

➡️ Dit is voor jou het ideale evenwicht met voldoende prikkels en afwisseling


 • Als ik terugkijk op de voorbije jaren, in welke periodes was ik overwerkt en overprikkeld? Wanneer kon ik niet alle ballen in de lucht houden en had ik het gevoel dat ik de controle was verloren?

 • Hoeveel variatie en afwisseling had ik toen: tussen verschillende thema's en jobdomeinen? Tussen verschillende rollen die ik combineerde? Tijdens mijn werkdag, werkweek,...? Tussen mijn werk, hobby's, persoonlijk leven,...?

➡️ Dit zijn teveel prikkels, jobdomeinen, rollen,... voor jou. Dit werkt niet voor jou.


 • Als ik terugkijk op de voorbije jaren, in welke periodes verveelde ik mij en had ik het gevoel dat ik iets miste?

 • Hoeveel variatie en afwisseling had ik toen: tussen verschillende thema's en jobdomeinen? Tussen verschillende rollen die ik combineerde? Tijdens mijn werkdag, werkweek,...? Tussen mijn werk, hobby's, persoonlijk leven,...?

➡️ Dit zijn te weinig prikkels voor jou. Er is onvoldoende uitdaging, te weinig vartiatie. Dit werkt niet voor jou.2. Welk loopbaanmodel past bij mij?

Nu je weet hoeveel nood aan variatie en afwisseling jij hebt, kan je gaan kijken naar welk loopbaanmodel bij jou past. Ben jij iemand die goed gedijt met twee deeltijdse jobs naast elkaar? Is ondernemen (in bijberoep) iets voor jou? Werk je graag projectmatig?


Welk model spreekt jou het meeste aan? Het kan ook een combinatie van twee modellen zijn. Je bent tenslotte veelzijdig 😉


Het slashie-model
 • twee of meer deeltijdse jobs naast elkaar

 • als werknemer of als ondernemer of een combinatie van beiden

De goed genoeg-job
 • een dagjob hebben waar je je loon uit haalt en die jou voldoende prikkelt, maar ook niet teveel vraagt

 • daarnaast nog tijd en energie hebben voor een passieproject of hobby's waar je je veelzijdige zelf helemaal in kan uitleven

Het feniks-model
 • jezelf om de zoveel tijd heruitvinden en een carrièreswitch maken

Mix & match
 • verschillende jobs en rollen combineren en naast elkaar uitvoeren

 • = een portfolio-carrière, meestal als zelfstandige en freelancer


3. Ik wil niet kiezen. Hoe kan ik interesses combineren?

Je weet nu hoe jouw ideaal evenwicht aan variatie en prikkels eruit ziet en welk loopbaanmodel het beste bij jou past. Hoe bepaal je nu welke interesses je meeneemt in je loopbaan op dit moment, welke tot de hobbysfeer kunnen behoren en welke interesses je nog even opbergt.


Ook hier beginnen we met zelfreflectie. Vooraleer je kan bepalen welke interesses je meeneemt, is het belangrijk om te weten welke richting je uit wil.


STAP 1

 • Waar wil jij naartoe binnen zes maanden, een jaar, vijf jaar,...?

 • Wat vind jij belangrijk in een job? Welke werkwaarden resoneren met jou?

 • Waar liggen jouw sterktes en talenten? Wat geeft je energie?

STAP 2

 • Maak een overzicht van alle interesses, jobs, hobby's,... die je ooit gehad hebt, die je nu hebt en die je graag in de toekomst zou willen doen. Dit is een lange lijst, maar het is heel belangrijk voor de volgende stap dat je dit echt uitschrijft en je alles waar je aan denkt meeneemt in je lijst.

STAP 3

 • Welke patronen herken je? Welke thema's komen terug? Welke rode draden zitten er in jouw loopbaan, hobby's, interesses,...

 • Welke interesses kan je onder dezelfde paraplu zetten? Welke rollen zou je kunnen combineren? Gekke combinaties mogen! Denk maar aan het voorbeeld van de multipassionate die gek is van bakken, lesgeven en digitale marketing. Misschien is een online cursus maken over feestelijke gebakken maken en die via social media in de markt zetten wel de ideale combinatie om met de drie verschillende passies aan de slag te gaan.

STAP 4

 • Breng nu alle informatie samen. Om te bepalen welke interesses je meeneemt in je loopbaan kan je jezelf de vraag stellen: "Draagt dit bij tot waar ik naartoe wil?". Toets dit af aan je antwoorden op de vragen waar je jezelf ziet binnen enkele jaren, wat je werkwaarden zijn, wat jou energie geeft, hoeveel variatie en afwisseling je nodig hebt en wat het ideale loopbaanmodel is voor jou op dit moment.


Ben je goed met woorden? Dan kan je dit opschrijven. Ben je goed met beelden? Maak dan een droombord, een collage. Ben je eerder iemand die graag schildert of tekent? Doe het dan op die manier. Kan je niet kiezen? Gebruik dan woorden, beelden, verf,… Doe het op een manier die werkt voor jou.


Je hoeft het niet alleen te doen

Dit is een reflectieoefening die tijd vraagt en die je best opdeelt. Laat het af en toe bezinken en ga dan weer verder.


Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Dan kan je altijd de hulp van een coach inschakelen. Samenwerken met een coach heeft als voordeel dat je een objectieve kijk en een klankbord toevoegt aan het proces. Een coach kan ook doorvragen op momenten dat jij zelf al tevreden bent met het antwoord. Misschien komt er nog wel een verrassend resultaat uit.


Wist je trouwens dat elke zelfstandige en werknemer met meer dan 7 jaar werkervaring elke 6 jaar recht heeft op loopbaancheques van de VDAB? Zo kan je 7u loopbaancoaching volgen aan slechts 80€.

Ook als je geen recht (meer) hebt op loopbaancheques, kan je dit coachingstraject opstarten.


Ben je benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou zou kunnen betekenen? Plan dan je kennismakingsgesprek in via mijn online agenda .171 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven