Help, ik ben een creatieve generalist! Hoe maak ik een keuze tussen al mijn interesses?

Je weet nu dat je een creatieve generalist bent: iemand met veel verschillende interesses, behoefte aan afwisseling en een grote leerhonger. Maar wat nu? Hoe maak je nu een keuze tussen al die dingen die je interesseren?


Ik heb de voorbije dagen wat onderzoek gedaan: hoe doe ik het zelf en wat zeggen experten zoals Emilie Wapnick (www.puttylike.com) en Silvia Derom (www.creatievegeneralist.be) hierover? Naar mijn aanvoelen kan je je keuzeproces onderverdelen in drie grote stappen:

  1. Zoek uit welke type generalist je bent.

  2. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid: leer jezelf kennen.

  3. Maak een onderscheid tussen kernprojecten en zijprojecten en bepaal wat op welke lijst komt.

Welke type generalist ben jij?


Je kan een eenvoudige test doen op de website van de creatieve generalist om te ontdekken welke type jij bent. Er zijn generalisten die graag veel verschillende dingen tegelijk doen en veel input en prikkels nodig hebben. Er zijn ook generalisten die graag projectmatig werken, generalisten die enkele jaren iets doen en daarna een carrièreswitch maken en daarna nog eens en nog eens… Je hebt ook generalisten die twee afgelijnde jobs naast elkaar hebben, enz.


Zelf ben ik iemand die graag expertise opbouwt in een bepaald thema en dan ook alles daarrond verkent, maar ik ben ook goed in het grotere geheel zien en dingen en mensen met elkaar verbinden.


Ken jezelf


Vooraleer je kan gaan bepalen welke richting(en) je uit wil gaan, ga je best eens te rade bij jezelf.


  • Neem je tijd om stil te staan bij wat jij belangrijk vindt op dit moment. Welke (werk)waarden trekken het hardst aan jou? Welke waarden resoneren het meest met jou?


  • Maak eens een overzicht van de mogelijke loopbaanpistes, van alles waar je al wel eens over droomt, van de hobby’s die je al hebt en die je ooit nog wil doen en van al je interesses.


  • Waar haal ik het meeste voldoening uit? Wat zijn de dingen die ik echt goed kan én graag doe? (= je talenten)


  • Welke patronen herken je? Welke interesses kan je onder dezelfde paraplu zetten? Welke loopbaanpaden zou je eventueel kunnen combineren?


Ben je goed met woorden? Dan kan je dit opschrijven. Ben je goed met beelden? Maak dan een droombord, een collage. Ben je eerder iemand die graag schildert of tekent? Doe het dan op die manier. Kan je niet kiezen? Gebruik dan woorden, beelden, verf,… Doe het op een manier die werkt voor jou :)


De informatie je nu hebt verzameld, vormt de basis voor de derde stap.


Bepaal je kernprojecten en je zijprojecten


Emilie Wapnick adviseert om maximaal vijf kernprojecten* te kiezen. De projecten die de lijst niet halen, komen automatisch op de lijst van de zijprojecten. Als er een plaats vrijkomt, dan kan je van één van je zijprojecten een kernproject maken.


* een project kan een job zijn, een loopbaanpad, een hobby, enz.


Hoe bepaal je nu wat je kernprojecten worden?


Stel jezelf twee vragen:


1. Hoe belangrijk is het project voor jou?

  • Hoeveel geef je om het project?

  • Hoe hard beginnen je ogen te blinken als je er aan denkt? (link dit met je talenten uit de vorige stap)

  • Op welke manier ligt het in lijn met je waarden, je missie en je toekomstvisie? (link dit met je waarden uit de vorige stap)

Een tip: als je wat weerstand en angst voelt, is dit vaak een teken dat een project heel belangrijk is en dat het resoneert met jou. Net omdat het zo belangrijk is voor jou en zo dicht bij je waarden ligt, word je nerveus en krijg je last van uitstelgedrag: gaat het wel goed genoeg zijn? Gaat het mijn verwachtingen wel inlossen?

Dus: zoek die dingen die je hart vullen met goesting om eraan te beginnen, maar waar je ook wat gezonde zenuwen voor hebt.


2. Kan je er iets mee verdienen?


Geld verdienen en zinvolheid zijn niet noodzakelijk tegengesteld aan elkaar en kunnen echt wel hand in hand gaan. Niet elk kernproject hoeft winstgevend te zijn, maar ga voor elk van je kernprojecten wel na of je er van kan leven en zelfs meer dan dat. Maak de financiële balans op basis van al je kernprojecten samen. Misschien heb je twee kernprojecten waar je goed je boterham mee kan verdienen en een derde kernproject dat eerder een hobby is. Dan is dat prima zo natuurlijk.


Nu is het aan jou :)

Dit is geen denkoefening die je op 1-2-3 kan maken. Neem je tijd hiervoor en doe het in stukjes, zodat je voldoende tijd hebt om dingen te laten bezinken en te reflecteren.


Wil je deze oefeningen liever met een coach doen? Dat kan. Samenwerken met een coach heeft als voordeel dat je een objectieve kijk en een klankbord toevoegt aan het proces. Een coach kan ook doorvragen op momenten dat jij zelf al tevreden bent met het antwoord. Misschien komt er nog wel een verrassend resultaat uit.


Stuur een mailtje naar info@flowfix.be als je graag eens kennismaakt en samen bekijkt hoe een (loopbaan)traject er kan uitzien.


Wordt vervolgd

In mijn volgende blog over de creatieve generalist vertel ik je alles over hoe je je kan blijven focussen op je kernprojecten en wat het nut van je zijprojecten is.


163 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven