De 'creatieve generalist' voor beginners

Deze week heb ik wel drie creatieve generalisten ontmaskerd. Geen van hen had er al van gehoord en alle drie hadden ze daarna een aha-erlebnis. Heerlijk om te zien! Tijd om nog eens uit te doeken te doen wie die creatieve generalisten zijn.


De creatieve generalist a.k.a. de multipotentialite a.k.a. de multigeïnteresseerde duizendpoot


Je verandert om de zoveel tijd van job, want het wordt saai. Je weet niet goed wat je eigenlijk wilt of je weet het wel en dan wil je graag alles. Dat maakt je onzeker en onrustig. Rondom je zie je mensen die wel (lijken te) weten wat ze willen en die gewoon al jaren dezelfde job doen. Je vraagt je af wat er mis is met jou en waarom jij dat niet hebt. Misschien heb je al wel eens gehoord (of gedacht): “Kies nu toch gewoon en houd dat vol!”.


Goed nieuws! Je bent niet alleen en dat bewijst de groeiende online community van de Creatieve Generalist elke dag opnieuw. Dat zijn allemaal mensen zoals jij (en ik) die verschillende uiteenlopende interesses en passies hebben. Het zijn geen specialisten in één vakgebied, maar generalisten in verschillende domeinen. Beschouw het generalist zijn als een specialisme. Daardoor heb je namelijk een goed zicht op het grotere geheel, kan je dingen met elkaar verbinden die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben en ben je allicht heel leergierig en sta je altijd te springen om een nieuwe opleiding of cursus te volgen.


Herkenbaar? Dan kan je je vast ook vinden in één of meer van de vier talenten (uit ‘Ik kies voor mijn talent’ van Luk Dewulf) die typisch zijn voor de creatieve generalist:


1. De nieuwfreak: je houdt van nieuwe dingen ontdekken en doen. Het geeft je een echte energieboost als je je tanden in iets nieuws kan zetten. De keerzijde is dat je je interesse en aandacht verliest als het nieuwe eraf is. Nieuwfreaks zijn ook meer vatbaar voor een bore-out (verveling op het werk) dan anderen.


2. De ideeënfontein: in je hoofd zit een stroom aan ideeën. Je vindt niet noodzakelijk nieuwe dingen uit, maar je bouwt verder op andere ideeën of ideeën van anderen om zo tot een beter resultaat te komen of linken te leggen die anderen niet per se zien. Soms wordt het teveel en schiet je uiteindelijk niet actie om je ideeën uit te voeren.


3. De ontrafelaar: je krijgt energie wanneer je een logica vindt in complexe dingen, wanneer je orde kan brengen in chaos. Je stelt veel vragen (soms te veel) en je wil graag uitvlooien hoe de vork in de steel zit. Soms verlies je je daarin.


4. De kennisspons: je houdt van weetjes en nieuwe dingen leren. Wanneer je ergens een woord leest of hoort dat je niet kent, dan ga je dat opzoeken en drie uur later besef je dat je van het ene naar het andere artikel hebt doorgeklikt en je intussen met iets helemaal anders bezig bent. Je houdt van lezen, ook non-fictie. Een kennisspons leest graag voor het slapengaan, maar kan een goed boek moeilijk wegleggen.


Ik ben de trotse bezitter van deze vier talenten. Intussen kan ik ze erg waarderen en begrijp ik ook wat mijn valkuilen zijn. Ik weet dat ik heel bewust met mijn tijd moet omgaan eens ik een boek opensla of een zoektocht op het wereldwijde web begin. Mijn hoofd zit altijd vol ideeën waar ik laaiend enthousiast van kan worden. Alleen zijn het er soms zoveel dat ik ze vergeet of dat ik er gewoon niet aan begin, omdat het te overweldigend is. En dus heb ik een klein notitieboekje bij me waar ik alles in kan noteren. Zo kan ik na een paar dagen nog eens bekijken of het wel echt zo’n goed idee was en prioriteiten stellen. De ontrafelaar in mij is de ontembare vragensteller en als er iets nieuws en shiny op mijn pad komt, dan is mijn aandacht snel afgeleid. Maar als ik de talenten echt als talent kan inzetten, dan geven ze mij enorm veel energie en voldoening.


Kijktip - “Why some of us don’t have one true calling”

Heb je nu pas ontdekt dat je ook een creatieve generalist bent? Kijk dan eens naar de TEDtalk van Emilie Wapnick over waarom multipotentialites niet één grote passie hebben.


Volgtip

De term 'creatieve generalist' komt van Silvia Derom. Zij heeft een online community die ik zeer kan aanbevelen (betalend lidmaatschap) en een informatieve nieuwsbrief.

37 keer bekeken0 reacties