Angst om door de mand te vallen: het oplichterssyndroom

“Ik ben een bedrieger…”


“Het is een kwestie van tijd voor iedereen doorheeft dat ik eigenlijk niks kan en ik ontmaskerd word. Ik doe maar wat in vergelijking met al die anderen die zo succesvol zijn en die veel meer weten en kunnen dan ik.”


Af en toe overvallen zo’n gedachten mij, vaak nadat ik doelloos heb gescrold door mijn Instagramfeed. Mijn zelfvertrouwen durft al eens te kelderen als ik al die flitsende foto’s en verhalen van succesvolle ondernemers zie. Onvermijdelijk ga ik mezelf dan vergelijken met hen, ook al weet ik rationeel dat dat gewoon onnozel is. We zien alleen de resultaten en prestaties, en niet hoe hard ze gewerkt hebben, hoe hobbelig het parcours was om er te geraken en hoe ze zelf af en toe geworsteld hebben met hun zelfvertrouwen.


Die gedachtengang en gevoelens hebben een naam: het oplichterssyndroom oftewel ‘impostor syndrome’. En weet je wat? Zelfs de meest succesvolle mensen hebben er last van. Ik zag onlangs een TED Talk van een Australische ondernemer die een groot en succesvol bedrijf heeft. Hij vertelde hoe hij regelmatig het gevoel had dat hij maar deed alsof en dat hij bang was dat anderen hem zouden ontmaskeren. Zelfs Albert Einstein noemde zichzelf een ‘involuntary swindler’, een onvrijwillige oplichter.
Heel veel mensen hebben dus al wel eens last van het ‘impostor syndrome’. Maar we denken wel vaak dat we de enigen zijn, want er wordt weinig of niet over gesproken onder collega’s en vrienden. Er zit een gevoel van schaamte achter. En dat is jammer, want het oplichterssyndroom kan ons zo gaan beïnvloeden dat we onze geweldige ideeën niet meer delen, dat we niet solliciteren voor die ene job of dat we een interessante opdracht laten passeren.


Hoe kan je hier mee om gaan?

  • Bewustwording is de eerste stap. Gewoon al weten dat je niet alleen bent en dat het een naam heeft, kan al veel in beweging brengen. Praat er over, wees gewoon open. Je zal merken dat anderen hier ook al eens mee worstelen.

  • Roep positieve ervaringen en succesverhalen op wanneer je het gevoel hebt dat je de boel aan het oplichten bent. Denk eens aan die ene keer dat door jou toedoen een taak meer dan goed werd afgeleverd, dat je een steen in iemands rivier hebt verlegd, dat je het verschil hebt kunnen maken,…

  • De 360° feedback oefening is ook een leuke. Vraag aan minstens 3 mensen in je omgeving om eens je sterktes en talenten en dat wat jou zo bijzonder maakt te beschrijven. De antwoorden geven je een instant egoboost en je hebt iets om naar terug te grijpen op momenten dat je zelfvertrouwen wat is ondergesneeuwd.

  • Krijg je een compliment? Schrijf het dan op in een boekje of in de notities op je smartphone. Zo leg je een lijstje van complimenten aan die je kan bovenhalen wanneer je denkt dat wat je doet niet goed genoeg is.

Heb jij ook wel eens last van dat ‘impostor syndrome’?

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven